Pepparbakad lax

Pepparbakad lax är en snabblagad rätt med mycket smak från tre olika pepparsorter.

Pepparbakad lax
God och snabblagad rätt. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,2 kg laxfilé - med skinn, utan ben
  • 2 tsk kampotpeppar - röd
  • 2 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpepparkorn - hela
  • 2 msk rårössocker
  • 2 tsk salt

Sås

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 citron
  • 1 dl dill - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • sallad

Gör så här

  1. Krossa de olika pepparsorterna i en mortel. Blanda dem med socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och låt stå i rumstemperatur ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxens innertemperatur är 55°.

  3. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Blanda crème fraichen med citronskal, citronsaft och dill. Krydda med salt och peppar.

  4. Servera laxen med sås, potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?