Pepparbakad lax
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Pepparbakad lax är en snabblagad rätt med mycket smak från tre olika pepparsorter.
Ingredienser
-
1,2 kg
laxfilé
- med skinn, utan ben
-
2 tsk
kampotpeppar
- röd
-
2 tsk
grönpeppar
-
1 tsk
svartpepparkorn
- hela
-
2 msk
rårössocker
-
2 tsk
salt
Sås
-
4 dl
crème fraiche
-
1
citron
-
1 dl
dill
- hackad
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Tillbehör
-
potatis
- kokt
-
sallad
Gör så här
-
Krossa de olika pepparsorterna i en mortel. Blanda dem med socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och låt stå i rumstemperatur ca 15 min.
-
Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxens innertemperatur är 55°.
-
Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Blanda crème fraichen med citronskal, citronsaft och dill. Krydda med salt och peppar.
-
Servera laxen med sås, potatis och sallad.