Pekannötspaj

Recept på pekannötspaj. Amerikansk efterrättsklassiker som kan bakas dagen före servering.

Anna Wendt
Pekannötspaj
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2,5 dl sirap - mörk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
  • 200 g pekannötter

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde - eller vaniljglass

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Fyllning: Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner sirapen. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt. Blanda ner äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet. Smält smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt pekannötterna.

  3. Kavla ut pajdegen och klä en form, ca 28 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie och fyll pajskalet med baktyngder eller ris. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut formen och ta bort folien.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Rör om smeten och häll den i formen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 50 min. Låt svalna.

  5. Pudra över florsocker och servera med en klick grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?