Pekannötspaj

Recept på pekannötspaj. Amerikansk efterrättsklassiker som kan bakas dagen före servering.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2,5 dl sirap - mörk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
  • 200 g pekannötter

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde - eller vaniljglass

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Fyllning: Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner sirapen. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt. Blanda ner äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet. Smält smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt pekannötterna.

  3. Kavla ut pajdegen och klä en form, ca 28 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie och fyll pajskalet med baktyngder eller ris. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut formen och ta bort folien.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Rör om smeten och häll den i formen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 50 min. Låt svalna.

  5. Pudra över florsocker och servera med en klick grädde eller vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!