Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.
Pavlovatårta med apelsincurd
I ugn: 2 timmar
Aktiv tid c:a 1 timme
Recept på krämig och god pavlovatårta med apelsincurd och ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta. Apelsincurden som blir över är god på rostat bröd.
Ingredienser
-
1 tsk
kardemummakärnor
-
4
äggvitor
-
3 dl
strösocker
-
2 tsk
citron
- pressad
-
1 tsk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
2 dl
mandelspån
- grovhackade
Vaniljkräm
-
1
vaniljstång
-
5 dl
mjölk
-
4
äggulor
-
1 dl
strösocker
-
0,75 dl
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
25 g
smör
-
1 msk
vispgrädde
Apelsincurd
-
1
apelsin
-
1 dl
strösocker
- + 1 dl
-
6
äggulor
-
100 g
smör
-
1,5 dl
vispgrädde
Fikon
-
2
fikon
- färska
-
1 msk
honung
- flytande
Garnering
-
apelsinskal
- strimlat
-
myntablad
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Mortla kardemumman. Vispa äggvitorna tills det skummar. Häll i sockret, lite i taget, under vispning. Blanda i citronsaften. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner i smeten med kardemumma och mandel.
-
Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme.
-
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min.
-
Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner vaniljmjölken i smeten.
-
Häll blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning. Koka ca 1 minut, tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen kallna.
-
Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke.
-
Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna.
-
Fikon: Sätt ugnen på 200°. Skär fikonen i fyra klyftor vardera. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över honungen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
-
Vispa upp den hårda vaniljkrämen med grädden och bred den på en av marängbottnarna. Lägg på den andra bottnen.
-
Vispa upp 1 dl apelsincurd med grädden. Bred krämen på toppen av tårtan.
-
Garnera tårtan med ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.