Pavlova med vit chokladkräm och bär

Pavlova är skapad av en kock på Nya Zeeland som blev förälskad i Anna Pavlova, en rysk prima ballerina. Efter föreställningen, gick han hem och bakade en marängtårta, lätt och luftig, som ballerinas kjol.
Mitt Kök
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 4 stora äggvitor
  • 3,5 dl strösocker

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad - , hackad
  • 200 g cream cheese - exempelvis Philadelphia

Till garnering

  • 125 g hallon och/eller blåbär
  • ätbara blommor - ekologiskt odlade
  • myntablad
  • 1 - 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.

  2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret, 3 msk i taget tills marängsmeten blir styv och blank.

  3. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rita en rundel på papperet, ca 20 cm i diameter. Lägg upp marängsmeten i mitten av rundeln och bred ut smeten inom rundelns ramar.

  4. Grädda marängen i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen kallna i ugnen.

  5. Koka upp 1 dl av grädden i en liten släpplättstekpanna. Lägg i den hackade chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen är smält. Låt chokladen kallna, men inte stelna. Lägg cream cheese i en bunke och vispa den med elvisp. Vispa ihop cream cheese och choklad till kräm. Vispa i resten av grädden, 3 msk i taget.

  6. Toppa marängen med krämen, garnera med bär, blommor och siktat florsocker strax före serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök