Pavlova med kolasås och björnbär

En riktigt god och söt kalasbomb med marängbotten toppad med kolasås, vaniljglass och björnbär.
Åsa Swanberg
Foto: ÅSA SWANBERG

Marängbotten

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)

Kolasås

  • 2,5 dl vispgrädde

Ingredienser

  • 3 msk strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 msk smör

Garnering

  • 5 dl vaniljglass
  • 250 g björnbär - färska eller frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.

  2. Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt strösocker, lite i taget, under konstant vispning. När allt socker är till­ satt, vispa i ytterligare 5–7 minuter. Känn på marängsmeten mellan fingrarna när socker­kristallerna inte går att känna så är smeten klar. Vänd ner majsstärkelsen.

  3. Rita en rund cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 20 cm i diameter. Lägg pappret på en plåt och klicka ut marängen i cirkeln. Gör en fördjupning i mitten. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda bottnen i cirka 1 timme, den är klar när den släpper från pappret. Prova gärna efter 45 minuter. Stäng av ugnen och låt marängbottnen stå kvar tills ugnen kallnat.

  4. Kolasås: Koka upp grädde, strösocker och sirap under omrörning i en kastrull. Låt såsen koka på medelvärme utan lock tills den tjocknat och blivit ljust brun, det tar cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt kolasåsen kallna.

  5. Lägg marängbottnen på ett fat. Skopa ut glassen ovanpå marängen, lägg på björnbär och häll över kolasåsen. Servera genast!

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!