Paté med hummer & pilgrimsmussla

Det är lättare att göra en god paté, än man kan tro.
Mitt Kök
Ann-Charlotte Fägerlind
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 600 g fisk - vit t.ex kummel, torsk, långa
  • 6 dl grädde
  • 0,5 dl hummerfond - egen
  • 4 tsk potatismjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 hummer - kokt netto cirka 150 g kött
  • 150 - 200 g pilgrimsmusslor
  • 0,5 dl dill - hackad

Gör så här

  1. Kör fiskbitarna i en matberedare tillsammans med salt till en jämn massa.

  2. Tillsätt grädde och potatismjöl. Kör, tills du får en krämig smet.

  3. Lägg plastfolie i en avlång ugnsfast form, låt plastfolien hänga utanför kanterna.

  4. Dela smeten i två delar och blanda ner hummerköttet i den ena. Fyll ut med crabfish om du vill ha flera bitar. Lägg denna smet i formen.

  5. Tillsätt dill i andra smeten eller ta undan 1 dl och blanda i dillen.

  6. Lägg dillblandningen i en plastpåse eller spritspåse. Klipp hål och spritsa en eller två ränder i formen. Lägg pilgrimsmusslorna i en rad på längden i formen. Täck med resterande smet.

  7. Smörj ett foliepapper med smör, lägg den smorda sidan på smeten. Försegla formen med foliepapper.

  8. Grädda patén i ett vattenbad med varmt vatten i ugn på 200 grader ca 1 timme. Patén sufflerar men sjunker sedan ihop något.

  9. Låt svalna och sedan vila i kylskåp minst ett dygn. Lägg gärna på en tyngd. Patén går lätt att vända upp på en skärbräda, då den är inslagen i plastfolie. Servera gärna med en kall sås på gräddfil, gräslök samt rom.

  10. Byt hummerkött mot 150 g räkor i saltlag och pilgrimsmusslorna mot en god crabfish. Pressa ur överflödig vätska ur räkorna. Använd färdig hummerfond eller räkfond.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök