Pastasallad niçoise – recept på lättlagad pasta

Pastasallad niçoise innehåller salta smaker i en härlig kombo. Häll dressingen i en separat burk med lock och ta med ut.

Anna Wendt
Pastasallad niçoise – recept på lättlagad pasta
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 g pastaskruvar - gärna ärt- eller bönpasta
  • 300 g haricots verts
  • 2 ägg
  • 200 g körsbärstomater
  • 0,5 gurka
  • 1 rödlök - liten
  • 2 burkar tonfisk i olja - (à 200 g)
  • 12 sardellfiléer
  • 1,5 dl kalamataoliver

Dressing

  • 0,75 dl olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola i kallt vatten.

  2. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 2–3 min. Låt rinna av och svalna.

  3. Mjukkoka  äggen. Spola dem i kallt vatten, skala och skär dem i klyftor.

  4. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Skär den i skivor. Skala och skiva löken tunt.

  5. Blanda alla ingredienser utom äggklyftorna i en stor skål eller burk med lock.

  6. Dressing: Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar.

  7. Servera salladen med ägg, dressing och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på mer pastasallad? Spana in några av våra bästa recept här: 

Läs mer:

Expertens tips: Så gör du godaste potatissalladen
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker