Pastasallad med ägg och svarta linser

Recept på lättlagad pastasallad med rostade morötter, ägg och svarta linser. Tycker du att det är svårt att pochera ägg blir salladen lika god om du serverar den med mjukkokta ägg.

Pastasallad med ägg och svarta linser
Pastasallad med ägg och linser Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 dl svarta linser - torkade (eller 2,5 dl färdigkokta)
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 1 msk sherryvinäger
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk + 0,5 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 150 g pasta - t ex strozzapreti
  • 500 g morötter
  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 75 g babyspenat
  • 2 msk nötter - eller solroskärnor, rostade, hackade,

Garnering

  • oregano - eller annan ört

Gör så här

  1. Skölj linserna i kallt vatten. Koka dem i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Blanda linserna med 2 msk olja, vinäger, 0,5 tsk salt och peppar.

  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.

  3. Sätt ugnen på 250°. Skrapa morötterna. Halvera dem på längden om de är stora. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med 2 msk olja och 1 tsk salt. Rosta morötterna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna.

  4. Koka upp vattnet med ättika och 0,5 tsk salt. Knäck äggen, ett i taget, och låt dem försiktigt glida ner i det sjudande vattnet. Pochera äggen i 4–5 min. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

  5. Blanda linserna med pasta, morötter och spenat. Fördela salladen på tallrikar och lägg på äggen. Strö över nötter och garnera med oregano.

Vad tyckte du om receptet?