Pastagratäng - recept på lättlagad gratäng

Recept på vegetarisk pastagratäng med quornfärs och gremolata. Perfekta att laga till många.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 300 g pasta - penne
  • 1 gul lök
  • 0,5 - 1 röd chili
  • 2 msk rapsolja
  • 350 g quornfärs - fryst
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • salt - peppar

Till gratinering

  • 2 dl lagrad ost - riven

Gremolata

  • 1 citron - vältvättad, zestat skal
  • 1 knippa persilja
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Koka pastan i rikligt med saltat vatten, enligt anvisningar på förpackningen. Låt pastan rinna av i ett durkslag.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i en stor stekpanna med rapsolja på medelvärme, tills löken är mjuk. Tillsätt quornfärsen och stek den under omrörning. Tillsätt krossade tomater, socker, salt, och peppar. Låt färsen koka 10 minuter.

  3. Blanda färsen med pastan och lägg över i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

  4. Gremolata: Hacka zestat citronskal, persilja och vitlök. Strö över pastagratängen strax innan serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök