Pastagratäng med tonfisk och kapris

Pastagratäng med tonfisk och kapris är en smidig allt-i-ett-rätt. Vitlöken blir mild och god när den först får steka i olja och sedan kokas i tomatsåsen.

Pastagratäng med tonfisk och kapris
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 g pasta - t ex penne
  • 2 burkar tonfisk - i olja (à 200 g)
  • 1 burk kapris - (100 g)
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 förp tomater - krossade (500 g)
  • 100 g parmesan
  • 100 g rucola
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  2. Låt tonfisk och kapris rinna av. Skala och skiva löken. Skala och skiva vitlöken. Stek lök och vitlök i 3 msk olja tills den fått fin färg. Häll över tomatkross. Krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Låt koka under lock ca 10 min. Rör i tonfisk och kapris.

  3. Riv osten. Låt pastan rinna av. Blanda ner pasta och hälften av osten i tomatröran. Lägg röran i en ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min tills osten smält och fått fin färg.

  4. Toppa gratängen med lite rucola och servera resten till.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer:

8 superenkla pastarätter att laga till middag

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker