Pastagratäng med svamp

Matig pastagratäng är perfekt middagsmat. Servera gärna med grönsallad. Den som vill kan göra gratängen i portionsstora formar, som på bilden.
Lena Söderström
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 - 4 msk olivolja
  • 1 l svamp - rensad
  • 2 kvistar rosmarin - plockade blad
  • salt
  • svartpeppar
  • 75 g lufttorkad skinka
  • 4 port pasta - kokt (280 g okokt)
  • 150 g ost - riven
  • 1 msk smör - till formen och ev till folien

Sås

  • 25 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl hönsbuljong - på tärning
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde

Servering

  • 4 - 6 msk parmesan - riven

Gör så här

  1. Skala och strimla löken. Fräs löken i oljan i cirka 3 minuter, tillsätt svampen, (stora svampar skurna i bitar) och fräs i cirka 5 minuter. Blanda i rosmarin och fräs i cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Blanda i skinka och pasta. Låt svalna. Blanda i osten. Lägg fyllningen i en smord ugnssäker form. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smällt smöret i en panna. Blanda i mjölet och fräs den under omrörning i cirka ½ minut. Häll i buljong, vin och grädde under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning i 1–3 minuter. Fördela såsen över pastan, rör om försiktigt så att allt blandas. Sätt formen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck eventuellt gratängen med smord ugnsfolie så att den inte blir bränd de sista 20 minuterna.

  3. Låt gratängen vila i cirka 20 minuter. Servera med parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.