Pastagratäng med spenat och soltorkade tomater

Pastagratäng passar att servera både som vardagsmat och till fest.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 350 g pasta - till exempel rigatoni
  • 100 g babyspenat - ca
  • 3 msk smör - till såsen + ca ½ msk till formen
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • salt - peppar
  • 1 dl soltorkade marinerade cocktailtomater - avrunna
  • 3 dl parmesan - färskriven

Till garnering och servering

  • 50 g parmesan - flagad
  • basilikablad
  • citronskivor
  • baguette

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, låt spenaten koka med den sista minuten. Låt pastan och spenaten rinna av i ett durkslag.

  3. Smält smöret i kastrull. Rör i mjölet med visp och fräs under omrörning ca 1/2 minut. Vispa i mjölken och grädden i omgångar och sjud ca 3 minuter.

  4. Salta och peppra. Blanda i de soltorkade marinerade tomaterna. Blanda i pastan med spenaten och ge ett uppkok. Blanda i osten. Häll pastan i en smord gratängform. Lägg på cocktailtomaterna.

  5. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills pastan får fin färg och allt är genomvarmt. Garnera med flagad parmesan och basilika. Servera med citronskivor och baguette.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!