Pastagratäng med salsiccia bolognese

Den här pastagratängen gör du med två såser: en härlig bolognesesås med salsiccia som ger mycket smak och sälta och en klassisk ostsås med både gratängost och parmesan.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 400 g pasta - rör, till exempel paccheri eller rigatoni

Bolognese

  • 400 g salsiccia - till exempel fänkålssalsiccia
  • 1 gul lök
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 2 - 3 msk olivolja
  • 1,5 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • salt
  • peppar

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 - 6 dl mjölk
  • 2 - 3 dl gratängost - riven
  • 1 dl parmesan - färskriven
  • salt - vitpeppar

Till garnering

  • svartpeppar - nymalen
  • parmesan - färskriven

Gör så här

  1. Klipp upp korvskinnet och gröp ur färsen. Skala och hacka löken och vitlöken.

  2. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Smula ner korvfärsen och fräs under omrörning i 5 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och lagerblad och koka upp under omrörning. Sjud såsen i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  3. Ostsås Smält smöret i en släpplättgryta. Rör i mjölet med visp och fräs i ½ minut. Vispa i mjölken i omgångar och sjud cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt såsen med mer mjölk om den känns för tjock. Ta grytan frän värmen och rör i gratängost och parmesan.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men minska koktiden med 2 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.

  5. Sätt ugnen på 175 grader. Häll korvbolognesen i en gratängform, cirka 25 centimeter i diameter. Ställ eller lägg pastarören i såsen, så att rören fylls med sås. Skeda över ostsåsen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter, eller tills allt är genomvarmt och rätten fått fin färg.

  6. Garnera med svartpeppar och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök