Pastagratäng med kyckling, salvia och parmesan

Pastagratäng med kyckling, salvia och parmesan är en perfekt rätt att förbereda. Stek kyckling, svamp, purjolök och spenat ca 6 timmar i förväg. Sedan är det bara att blanda ner det  i pastan och gratinera.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 g pasta - gärna rigatoni, penne eller fusilli
  • 2 kycklingfiléer
  • 2 msk smör - + 2 msk + 2 msk
  • 0,5 tsk salt - + 2 krm + 2 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm + 2 krm
  • 2 tsk salvia
  • 250 g champinjoner
  • 1 bit purjolök - (ca 15 cm)
  • 250 g babyspenat
  • 250 g mozzarella
  • 0,5 kruka salvia
  • 2 dl crème fraiche
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl parmesan - riven
  • 1 citron

Garnering

  • 1 dl parmesan - riven
  • salviablad

Tillbehör

  • grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka pastan i rikligt med saltat vatten men halvera tiden som står på förpackningen, pastan ska inte koka klart. Häll av i ett durkslag.

  2. Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i 2 msk smör tills de får fin färg. Krydda med salvia, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Skär svampen i mindre bitar. Stek den i 2 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  4. Ansa och skiva purjolöken. Fräs den i 2 msk smör 2–3 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare cirka 1 minut, tills spenaten mjuknat. Riv mozzarellan i bitar. Repa bladen från salvian och finhacka dem.

  5. Varva pasta, kyckling, svamp, spenatfräs, mozzarella och salvia i en smord ugnssäker form.

  6. Rör ut crème fraichen i lite av grädden och vispa slätt. Häll i resten av grädden och vinet och blanda ner 2 dl parmesan. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i ostsmeten.

  7. Häll ostsmeten över pastan och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min. Täck eventuellt med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk.

  8. Garnera gratängen med parmesan och salviablad och servera direkt med grönsallad.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!