Pasta vongole med körsbärstomater

Recept på pasta vongole. Fantastiskt gott och snabblagat. En klar helgfavorit!

Anna Wendt
Pasta vongole med körsbärstomater
Foto: Lisa Björner / Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 nät vongolemusslor - eller hjärtmusslor (ca 1 kilo)
  • 3 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g spaghetti
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk hummerfond - konc
  • 1 msk honung
  • 1 msk citronskal - rivet
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl persilja - finhackad

Gör så här

  1. Lägg musslorna i iskallt, saltat vatten (1 liter vatten och 2 msk salt). Låt stå kallt ca 30 min, så att de spottar ut eventuell sand.

  2. Skölj musslorna i kallt vatten och släng bort de musslor som är trasiga eller som inte är slutna.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär tomaterna i klyftor.

  4. Koka pastan, men häll av vattnet 2 min tidigare än anvisningen på förpackningen.

  5. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet, sjud 2–3 min. Blanda i tomater, fond, honung och citronskal. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda 5–10 min.

  6. Lägg musslorna i såsen. Sätt på lock och låt koka ca 2 min, tills musslorna öppnas. Släng dem som inte öppnats.

  7. Vänd ner pastan i musslorna. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över persiljan. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?