Pasta primavera med färska grönsaker och parmesanost

Sauterade grönsaker med nykokt pasta, ihopsvängda med grädde och parmesan och toppade med vitlöksfrästa tomater. En rätt som sägs ha sitt ursprung från restaurang Le Cirque i New York som ska ha serverat rätten på 1970-talet.

Petra Lindstrand
Pasta primavera med färska grönsaker och parmesanost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 g pasta - t ex linguine eller spaghetti 
  • 400 g körsbärskvisttomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja - + 2 msk
  • 250 g grön sparris
  • 200 g romanesco - eller broccoli
  • 100 g parmesanost - finriven
  • 100 g babyspenat
  • 100 g frysta ärter - tinade
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • basilikablad
  • parmesanost - riven

Gör så här

  1. Koka pastan ”al dente” i saltat vatten. Häll av vattnet men spara cirka 1 dl kokvatten.

  2. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Fräs tomater och vitlök i 1 msk olja i en stekpanna tills tomaterna har sjunkit ihop, i ca 3 min. Ta pannan från plattan.

  3. Ansa och skär sparrisen i små bitar. Skär romanescon i små buketter.

  4. Fräs romanescon i 2 msk olja i en stekpanna i ca 2 min. Tillsätt sparrisen och stek vidare i ca 1 min. Rör i spenaten och låt den sjunka ihop.

  5. Rör i ärterna och tillsätt grädde, parmesan och citronsaft. Vänd ner den nykokta pastan i pannan. Blanda om och krydda med flingsalt och peppar. Späd med kokspad till önskad konsistens.

  6. Servera pastan med tomatfräset. Garnera med basilika och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Läs mer:

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker 

Lättlagad vegetarisk lasagne