Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Pasta med vongolemusslor, vitt vin och tomater

Pasta med vongolemusslor, vitt vin och tomater. Laga en lyxig helgmiddag med läckra vongolemusslor. Såsen smakar bäst med torkad pasta, t ex linguini eller spagetti.
Lena Söderström
Pasta med vongolemusslor, vitt vin och tomater
Pasta med vongolemusslor, vitt vin och tomater
Pasta med vongolemusslor, vitt vin och tomater
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1 kg vongolemusslor
  • 300 g pasta - t ex linguini eller spagetti
  • 3 - 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 msk persilja - finhackad
  • 1 flaska torrt vitt vin - (37 cl)
  • 1 liten chili - inlagd peperoncino

Garnering

  • 0,5 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk persilja - finhackad

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Lägg vongolemusslorna i en bunke. Häll på kallt vatten så att det täcker. Låt musslorna stå i kyl ca 30 min så att sanden, som finns i musslorna, sjunker till botten. Skölj musslorna noga i kallt vatten före tillagning.

  2. Skala och finhacka löken. Skala och skiva vitlöken. Halvera tomaterna.

  3. Fräs lök och vitlök i olja i en stor gryta ca 3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare ca 3 min. Smula ner buljongtärningen och fräs ca 1 minut. Tillsätt persilja och häll på vinet. Låt koka ca 5 min.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  5. Lägg musslorna och pepperoncino i såsen och koka på hög värme under lock ca 5 min. Skaka grytan 1–2 gånger under tiden.

  6. Låt pastan rinna av och blanda den med vongolesåsen. Garnera med nymald peppar och persilja. Servera med bröd, gärna rostat.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer:

Recept på klassisk lasagne

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker