Pasta med lax och fänkål

Pasta med lax och fänkål är ett måste för alla fänkålsälskare. Det är smakrik fänkål både i såsen och i salladen som serveras till pastan.

Malin Landquist
Pasta med lax och fänkål
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g lax - gravad eller kallrökt, i bit
  • 1 gul lök
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl syrad grädde
  • 1 krm salt - + 0,5 tsk
  • 400 g pasta - t ex tagliatelle
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • fänkålsdill - eller dill

Tillbehör

  • ost - riven, t ex cheddarost eller edamer

Gör så här

  1. Skär laxen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Halvera fänkålen och hacka den ena halvan riktigt smått. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.

  2. Fräs lök och hackad fänkål i olja i en panna 2–4 min tills de mjuknat. Tillsätt hälften av citronsaften samt grädden. Låt puttra ihop ca 2 min. Ta pannan åt sidan så länge.

  3. Skiva resten av fänkålen så tunt som möjligt, helst på mandolin. Krama ihop med resten av citronsaften, citronskal och 1 krm salt.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Ta upp pastan med tång eller hålslev och lägg över direkt ner i såsen, utan att hälla av i durkslag. Hetta upp och vänd ner laxen. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.

  5. Toppa pastan med marinerad fänkål, fänkålsdill eller dill samt riven ost.

Vad tyckte du om receptet?