Pasta med kräftor och tomat

Brukar du också ta tillvara på kräftskalen och frysa in? Då är det här den perfekta pastarätten för dig. För i det här receptet är det faktiskt kräftskalen som står i fokus. Man gör helt enkelt en god kräftfond på skalen och kokar ihop med tomater, vitlök och chili. Spagettin får sedan suga åt sig smaken från den goda tomatsåsen. Jag väljer också att blanda i extra kräftstjärtar – men det är valfritt, den goda fonden och cocktailtomaterna är fullt tillräckliga för en smakrik pastarätt.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

Fond

  • 1 kg kräftskal
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk fänkålsfrön - hela
  • 1 l vatten
  • 3 dl vitt vin
  • salt

Pasta

  • 3 vitlöksklyftor
  • 500 g cocktailtomater
  • 1 - 1,5 krm chiliflakes
  • olivolja
  • salt
  • 400 g spaghetti
  • 4 msk av pastans kokvatten
  • 3 - 4 dl persilja - hackad
  • 200 g kräftstjärtar - tinade

Gör så här

  1. Fond: Skala morot och lök och skär i bitar. Skala vitlöken, men behåll klyftorna hela.

  2. Fräs skal, morot, lök och vitlök några minuter i rapsolja i en gryta. Blanda i tomatpuré och fänkålsfrö. Fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund.

  3. Tillsätt vatten och vin. Koka under lock cirka 20 minuter. Ta från värmen och låt vila 10–15 minuter. Sila ifrån skalen, pressa ur vätskan.

  4. Häll fonden i en kastrull. Koka ihop utan lock så att fonden reduceras till cirka 5 dl. Smaka av fonden med salt.

  5. Pasta: Hacka vitlöken och dela tomaterna. Fräs vitlök och chiliflakes i olivolja i en traktör– eller stekpanna. Tillsätt tomaterna och fräs cirka 5 minuter. Rör då och då.

  6. Häll på fonden. Koka utan lock cirka 15 minuter. Smaka av med salt.

  7. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ta den från värmen någon minut tidigare än vad som anges. Häll av kokvattnet, men spar 4 msk.

  8. Vänd ner pastan i pannan med tomatsås, tillsammans med kokvatten, 2 msk olivolja, persilja och kräftstjärtar. Blanda noga om och smaka av med salt. Sätt på lock och låt dra någon minut.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök