Krämig pasta med gorgonzola, bacon och svamp

Recept på pasta med gorgonzola, bacon och svamp. Duetto är en italiensk ost som är en kombination av krämig gorgonzola och mascarpone. Om du inte hittar den i butik går det bra att använda lika mängd gorgonzola och mascarpone i stället. Börja med halva mängden ost först om du gillar mild sås, och smaka dig sedan fram. Den perfekta vardagsmaten – klar på bara 20 minuter!
Petra Lindstrand
Krämig pasta med gorgonzola, bacon och svamp
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 g svamp - blandad, t ex -kantareller, skogschampinjoner, karl-johan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka bladpersilja
  • 100 g bacon - fintärnat
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 150 g duettoost
  • 2 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 400 g pasta - gärna orecchiette

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka persiljan.

  2. Fräs svamp, vitlök och bacon i smör i en medelvarm stekpanna tills allt fått fin färg. Tillsätt grädden och låt såsen sjuda ca 2 min. Rör ner osten och låt den smälta. Krydda med salt och peppar.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  4. Häll av pastan men spara 1–2 dl av kokvattnet. Vänd ner pastan i såsen och tillsätt persiljan. Späd med kokvattnet till en krämig konsistens. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?

Orecchietti är en vanlig pastasort i Apulien, likt små snäckor suger den upp den krämiga såsen.

Sugen på mer pasta? Spana in några av våra favoritrecept här:

Läs mer:
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker