Pasta alla vodka - enkelt recept på krämig pasta

Recept på pasta alla vodka, recept på lättlagad pasta med grädde, pancetta och vodka. När vodka används i små mängder förstärker den smaken i såsen och ger den extra sting. Dessutom hjälper den till att balansera sötman i tomatpurén. Det mesta av alkoholen kokar bort men en liten mängd finns kvar så detta är en vuxenpasta.

Petra Lindstrand
Pasta alla vodka - enkelt recept på krämig pasta
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 80 g pancetta - eller bacon, tärnad
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl tomatpuré - gärna dubbelkoncentrerad
  • 1 dl vodka
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 400 g pasta - t ex tortiglioni eller penne
  • 1 kruka basilika

Garnering:

  • 100 g parmesanost - riven

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och pancetta i olja i en medelvarm stekpanna ca 5 min. Häll i vodkan och låt koka ca 1 minut. Rör i tomatpuré och låt den fräsa med ca 2 min.

  2. Tillsätt grädden och låt såsen sjuda ca 3 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara 1–2 dl av kokvattnet.

  4. Repa och strimla basilikan. Blanda pastan med såsen. Tillsätt ca 1 dl kokvatten och basilika. Vänd ihop, lägg upp på fat och servera direkt med riven parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET

Vill man göra såsen vegetarisk kan man hoppa över pancettan, det blir supergott ändå. 

 

För mer pastainspiration:

Läs mer:
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker