Påsktårta med nougatmousse och maräng

Påskig nougatmoussetårta med maräng och chokladglasyr är ganska mäktig och räcker till många. Mousse behövs till 5 lager så dela upp den innan så du har kvar till sista lagret.
Petra Lindstrand
Påsktårta med nougatmousse och maräng
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3 ägg - stora
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Nougatmousse

  • 250 g nougat - t ex Odense
  • 150 g chokladknappar - mörka (70 %)
  • 2 dl vispgrädde - + 4 dl

Glasyr

  • 150 g chokladknappar - mörka (70 %)
  • 75 g smör
  • 1 förp marängbottnar - färdiga (180 g)

Grön ”mossa”

  • 4 kakor - t ex sirapskakor eller havrekakor
  • 30 g chokladknappar - mörka (70 %)
  • 1 tsk hushållsfärg - grön

Garnering

  • marsipankycklingar - små
  • nougatägg - spräckliga
  • chokladbo - se ruta
  • oxalis - röd

Påskig nougatmoussetårta med maräng och chokladglasyr

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp, ca 5 min. Koka upp vattnet och rör ner i smeten tillsammans med olja. Rör samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör ihop och bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten.

  2. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min tills den är torr i mitten, prova med en sticka. Ta ut och låt kallna.

  3. Mousse: Smält samman nougat, choklad och 2 dl grädde i en större skål i mikron, rör då och då. Rör i 4 dl grädde och låt smeten kallna i kyl ca 2 timmar.

  4. Vispa upp smeten till en mjuk, bredbar mousse. Skär kakan i tre bottnar med vass kniv. Skär tårtbottnarna så att de passar marängbottnarnas storlek.

  5. Bred mousse över en tårtbotten. Lägg på en marängbotten och bred mousse över. Varva chokladbotten, mousse och avsluta med sista tårtbottnen. Bred resterande mousse över och runtom kanterna med en vattensköljd palett. Det behöver inte vara helt täckt då glasyren kommer täcka senare. Ställ i kyl ca 10 min.

  6. Glasyr: Smält choklad och smör i en skål i mikron eller över vattenbad. Låt smeten svalna lite, den ska vara rinnig men lätt bredbar. Häll glasyren över kakan och bred ut chokladen runtom med en palett. Ställ i kyl ca 2 timmar för att stelna.

  7. ”Mossa”: Lägg kakor, chokladknappar och grön hushållsfärg i en mixerskål och mixa till ett smul. Strö ut ”mossan” över kakan. Garnera med marsipan kycklingar, ägg, fågelbon och oxalis.

Chokladfågelbo

  1. Lägg in en liten plåt eller liknande i frysen. Smält bakchoklad försiktigt (temperera om möjligt).

  2. Häll chokladen i en spritspåse och klipp upp ett litet hål.

  3. Ta ut plåten och spritsa snabbt tunna strängar fram och tillbaka. Forma därefter snabbt ihop chokladen till ett litet bo innan chokladen stelnar. Det går fort så jobba snabbt.

Vad tyckte du om receptet?