Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Påsktårta med marsipan och strössel

Recept på påsktårta med marsipan och strössel. Botanisera i butiken, det finns massor av olika strösselsorter att dekorera tårtor med.
Lena Söderström
Påsktårta med marsipan och strössel
Påsktårta med marsipan och strössel
Påsktårta med marsipan och strössel
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

Tårtbottnar

  • 150 g smör - rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl apelsinsaft - färskpressad
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Kräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad - , hackad
  • 3 dl cream cheese - till exempel Philadelphia

Fyllning

  • 2 dl jordgubbssylt - fast hallon- eller
  • 2 dl mango - färsk skuren i små bitar

Till garnering

  • 12 - 16 marsipanägg
  • 75 g vit choklad
  • 1 burk strössel
  • 1 marsipanlock - färdigkavlat rosa, grönt eller vitt
  • myntakvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Mät upp tärnat smör och sockret i en bunke och vispa vitt och poröst med elvisp. Vispa i ägget. Tillsätt saften och vispa ihop. Vispa i mjölet blandat med bakpulvret.

  3. Bred ut smeten i en släpplättform med bakplåtspapper, cirka 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kallna och dela i två bottnar.

  4. Kräm: Vispa 1 dl av grädden i en bunke. Värm upp resten av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna cirka 5 minuter.

  5. Vispa upp cream cheese i en stor bunke, använd elvisp. Häll i chokladen och vispa ihop. Vänd ner grädden för hand och vänd försiktigt med till exempel slickepott, så att allt blandas till en kräm.

  6. Bred sylten på kakans första lager. Toppa med mango och ⅔ delar av krämen. Lägg på den andra kakan och bred resten av krämen runtom.

  7. Doppa cirka hälften av äggen först i choklad och sedan i strössel. Ställ äggen på bakplåtspapper att stelna.

  8. Rulla ut marsipanen och skär eller klipp den i tre lika breda remsor. Lägg marsipanet runt tårtans sida och tryck till. Pensla med smält vitchoklad och garnera med strössel.

  9. Toppa tårtan med resten av marsipanen, lite vågigt, men bara längs kanten.

  10. Toppa tårtan med ägg och myntakvistar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök