Påskrutor

Påskrutorna går utmärkt att baka i förväg och förvara i frysen. De kan kan också göras som en tårta, behåll då botten hel och spritsa grädde runt kanterna.
Allt om Mat
Foto: Kent Jardhammar

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel
  • 2 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk kakao

Fyllning

  • 2 äggula
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör

Garnering

  • 25 g mörk choklad - mörk
  • 25 g choklad - ljus

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till en seg massa.

  2. Sikta ner kakaon och rör ner den malda mandeln. Bred ut massan till en rektangulär botten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Stjälp upp och låt svalna på ett galler.

  3. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Sjud äggkrämen på medelvärme under vispning tills den tjocknat.

  4. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ äggkrämen i kylen och låt svalna tills den stelnat, rör någon gång då och då till en jämn och fin kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager på bottnen.

  5. Lägg tårtan i frysen så att äggkrämen stelnar ordentligt innan den skärs upp i små rutor. Smält de båda chokladsorterna i var sin plastpåse i mikrovågsugnen eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hörn i påsarna och ringla över kakbitarna. Förvara i kylen tills chokladen stelnat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!