Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Påskig chokladtårta - recept av årets konditor 2021

Recept på vacker chokladtårta att baka till påsk. En tunn och lyxig liten tårta. Mild mjölkchoklad i en len bavaroise som ligger på en mandelbotten med en kant av gul marsipan. Tårtan kan göras i små formar som kan delas lagom för två eller i en större. Låt den vara frusen eller bli halvtinad så går det enklare att skära fina bitar med vass kniv.
Kasper Kleihs
Påskig chokladtårta - recept av årets konditor 2021
Påskig chokladtårta - recept av årets konditor 2021
Påskig chokladtårta - recept av årets konditor 2021
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g mandelmassa

Mjölkchokladbavaroise

  • 80 g mjölkchoklad
  • 1 gelatinblad
  • 50 g vispgrädde - + 75 g
  • 50 g mjölk
  • 2 äggulor
  • 20 g strösocker

Marsipanband

  • 100 g marsipan - gul
  • florsocker

Garnering

  • 50 g vit choklad
  • ätbara blommor - t ex penséer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160°. Kavla ut mandelmassan tunt mellan 2 ark bakplåtspapper. Ställ den i frysen, ca 20 min. Stansa ut rundlar, lika stora som formarna, tre mindre eller en stor. Dra över bakplåtspapperet på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bottnarna kallna.

  2. Bavaroise: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.

  3. Koka upp 50 g grädde och mjölk i en kastrull. Vispa ihop äggulor och socker. Häll över gräddmjölken och rör om. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 83°. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i smeten. Sila smeten över chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt smeten svalna i rumstemperatur till 25–30°.

  4. Vispa 75 g grädde lätt. Vänd ner grädden i smeten. Fördela smeten i 3 runda formar, ca 10 cm i diameter, eller 1 stor form, ca 20 cm i diameter. Ställ formarna med moussen i frysen och låt stå ca 4 timmar.

  5. Ta moussen ur frysen. Lossa den från kanten och lägg mousse på varje mandelmassebotten. Låt tina i kylen ca 1 timme.

  6. Marsipanband: Kavla ut marsipan tunt, pudra med florsocker under tiden så att den inte fastnar i bänken. Skär ut remsor av marsipanen och täck runt kanten på botten.

  7. Garnering: Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad. Häll eventuellt chokladen i en liten spritspåse. Spritsa eller ringla chokladen på ett bakplåtspapper och ställ i frysen.

  8. Garnera tårtan med choklad och blommor.

Vad tyckte du om receptet?

KASPER TIPSAR!

Välj mjölkchoklad av bra kvalitet t ex Valrhona, Callebaut eller Odense.