Påskens morotstårta med frosting och chokladägg

Pynta tårtan efter tycke och smak med choklad- och godisägg, ätbara ekologiska blommor, färska bär och marsipankycklingar. Det enda som sätter stopp är den egna fantasin.
Lena Söderström
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemummakärnor - finstötta
  • 2 tsk kanel - mald
  • 3 - 4 flingsalt - kristaller
  • 1 msk bakpulver
  • 4 frukostägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 dl kokossocker
  • 2 dl majsolja
  • 250 g morötter - (ca 1/2 liter), finrivna

Fyllning & frosting

  • 1,5 dl apelsinmarmelad - fast
  • 200 g vit choklad
  • 250 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 - 5 dl florsocker

Garnering

  • Nobless
  • chokladägg
  • marsipankycklingar
  • ätbara blommor
  • bär
  • myntablad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  2. Blanda mjöl, kardemumma, kanel, flingsalt och bakpulver i en bunke, använd gaffel eller visp.

  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda i oljan. Vänd ner och vispa i mjölblandningen. Rör i morötterna. Häll smeten i formen.

  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 1 timme, känn med en provsticka att kakan är klar. Låt kakan kallna och skär den i 2 bottnar. Bred på apelsinmarmeladen och lägg ihop bottnarna på ett fat.

  5. Smält chokladen och låt den kallna, men inte stelna. Vispa upp smöret i en bunke, cirka 1 minut. Tillsätt florsockret i omgångar och vispa ihop. Vispa i den kalla chokladen.

  6. Bred frostingen på och runt tårtan. Garnera tårtan med Noblesse runtom. Lägg på resten av garneringen inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök