Pärontarte

Den klassiska desserten tarte tatin görs här med päron, kanderade frön och syrlig limegelé.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2 msk smör
  • 4 päron - mogna
  • 4 smördegsplattor - tinade
  • 8 tarteletteformar - med kant, eller en ugnssäker stekpanna

Kanderade frön

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 4 msk florsocker
  • 1 krm salt

Gelé

  • 1,5 gelatinblad
  • 1 lime
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten

Garnering

  • kryddtagetes - eller mynta

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka socker och vatten tills det blir en mörk karamell. Dra av den från värmen och rör i smöret. Häll karamellen i formarna så att det täcker hela bottnen.

  2. Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor eller skivor. Packa dem tätt i formarna,  det måste vara högre än vad  formarna är.

  3. Kavla ut varje smördegsplatta till 20 x 13 cm. Stansa ut rundlar som täcker formarna, ca 10 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Lägg degen på päronen och tryck till kanterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt formarna kallna.

  4. Rosta solrosfrön, pumpa­kärnor, florsocker och salt på medelvärme i en torr stekpanna. Rör så att allt karamelliseras jämnt. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.

  5. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Skölj limen, riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt vatten och limesaft. Lägg i skalen, koka upp och dra från värmen.

  6. Klä en liten form med plast­folie. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma lagen. Sila och häll lagen i formen. Ställ i kylen minst 4 timmar, gärna till nästa dag, för att stelna. Hit går bra att förbereda.

  7.  Servering: Sätt ugnen på 225°. Ljumma tarten mitt i ugnen ca 5 min. Skär limegelén i kuber. Stjälp upp tarten på tallrikar. Garnera med kanderade frön och gelékuber runt om. Skeda upp glassen och garnera med kryddtagetes eller mynta. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?