Päronpaj med ingefära

Päronpaj med lätt smak av ingefära avslutar middagen.
Liselotte Forslin

Ingredienser

  • 125 smör - rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk ingefära - riven
  • 2 päron
  • 3 msk mandel - flagad

Tillbehör

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk honung - flytande, –3 msk

Gör så här

  1. Smula smöret i en bunke och tillsätt mjöl, salt och socker. Knåda till en smidig deg eller använd matberedare.

  2. Tryck ut degen till en platta och lägg den mellan två smörgåspapper. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen på kanterna. Ställ formen i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Rör samman crème fraiche, ägg, florsocker och ingefära och häll i det förgräddade pajskalet.

  5. Kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i ett mönster ovanpå fyllningen. Strö på mandeln. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen har ”stannat”.

  6. Servera pajen ljummen med honungssötad crème fraiche.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!