Päronmuffins med kardemumma och hasselnötscrème

Päronmuffins med kardemumma och hasselnötscrème är saftiga och med tydlig smak av kardemumma. I mitten gömmer sig ett saftigt päronrasp och hasselnötscrème. Muffinsen är även toppade med den goda hasselnötscrèmen.

Petra Lindstrand
Päronmuffins med kardemumma och hasselnötscrème
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 1 burk hasselnötscrème - (175 g)
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 - 3 päron
  • 1 påse hasselnötter - hackade (50 g)
  • 1 msk rårössocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ägg, mjölk, kardemumma och hälften av hasselnötscrèmen. Vispa slätt.  Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

  2. Fyll smeten upp till hälften i muffinsformar, gärna ställda i en muffinsplåt.

  3. Kärna ur och riv päronen grovt på rivjärn. Krama ur päronrivet om det är blött. Tryck ner ca 1 msk rasp i mitten i muffinssmeten.

  4. Klicka över resterande hasselnötscrème och strö över nötter och rårörsocker.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?