Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Päronkaka med tosca

Baka in höstpäronen i en päronkaka med smörigt gott toscatäcke. Citronen ger fin syra åt kakan och motverkar att päronen blir missfärgade.

Päronkaka med tosca
Päronkaka med tosca
Päronkaka med tosca
Saftig päronkaka med tosca och smak av citron. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 päron
  • 0,5 citron
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Toscatäcke

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g mandel - flagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i ca 2 x 2 cm stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda päronbitarna med citronsaften.

  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och smör. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med päronbitarna.

  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.

  5. Toscatäcke: Blanda smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp på medelstark värme under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och blanda i mandeln.

  6. Ta kakan ur ugnen och häll på toscasmeten. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min, tills täcket fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

  7. Lossa kakan från formen och låt den kallna före servering.

Vad tyckte du om receptet?