Päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker

Recept på päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker. Päron och ingefära trivs bra ihop. Kardemummasocker med citron ger extra krydda.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,75 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 3 päron
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker - + 1 1/2 dl
  • 1 msk citron - pressad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 msk ingefära - finhackad

Citron- och kardemummasocker

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smidig deg.

  2. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Picka bottnen. Ställ pajformen i frysen ca 30 min.

  3. Fyllning: Skala och skär päronen i klyftor. Koka upp vatten, 1/2 dl socker och citronsaft i en kastrull. Lägg i päronen och koka ca 3 min. Låt rinna av.

  4. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Lättvispa äggen med 1 1/2 dl socker och blanda därefter ner ägg och ingefära.

  6. Lägg päronen i formen. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills smeten har ”stannat”. Låt pajen svalna.

  7. Kardemummasocker: Lägg kardemummakärnor och socker i en mortel. Mortla till ett strössel. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet. Blanda citronskalet med sockret. Strö sockret över pajen precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!