Parmesanpaj

Kocken Fredrik Forss på Beckershofs herrgård serverar gärna kräftorna med en en parmesanpaj. Pajen kan lagas dagen före servering och värmas i ugnen på 100° ca 30 min.
Fredrik Forss
Yvonne Ahnström
Parmesanpaj
Foto: Malin Hoelstad

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 1 dl parmesan - riven
  • 2 krm salt
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl parmesan - riven
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • löjrom
  • crème fraiche
  • rucola
  • gräslök

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör, ost och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Picka några små hål i botten och låt stå i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Blanda ägg, grädde och parmesan. Krydda med salt och peppar.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200°. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 30 min, så att -fyllningen stannar. Låt svalna före serveringen. 

    Foto: Malin Hoelstad

Vad tyckte du om receptet?