Parfait med jordgubbar och fläder

En svalkande och enkel parfait är både vacker och god på fikabordet. Gör parfaiten i en större form, eller flera små. Frys in och ta fram när andan faller på.

Åsa Swanberg
Parfait med jordgubbar och fläder
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 250 g jordgubbar - frysta eller färska
  • 2 msk konc flädersaft
  • 1 ägg
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl vispgrädde

Till servering

  • jordgubbar - färska

Gör så här

  1. Tina frysta jordgubbar och snoppa färska. Mosa jordgubbarna i en skål. Tillsätt flädersaften och rör om. Dela ägget i vita och gula. 

  2. Vispa äggula och florsocker ­pösigt. Blanda i jordgubbsmoset.

  3. Vispa äggvitan tillsammans med strösocker till ett vitt och fast skum. Vispa grädden. Blanda ner grädden i jordgubbsblandningen och vänd till sist ner äggvitan.

  4. Fyll 8 portionsformar av silikon med blandningen och frys i ca 4 tim. Smeten kan också frysas i en form som rymmer ca 1 liter, klädd med plastfolie.

  5. Ta ut parfaiten och låt den stå i kylen i ca 30 min innan den ska serveras, eller i rumstemperatur i ca 15 min. Tryck ut portionsparfaiterna på assietter, eller stjälp upp den stora på en skärbräda och skär den i skivor.  Servera parfaiten med färska jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?