Parfait med jordgubbar och fläder
I frys: 4 timmar
I kyl: 30 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
En svalkande och enkel parfait är både vacker och god på fikabordet. Gör parfaiten i en större form, eller flera små. Frys in och ta fram när andan faller på.
Ingredienser
-
250 g
jordgubbar
- frysta eller färska
-
2 msk
konc flädersaft
-
1
ägg
-
2 msk
florsocker
-
1 msk
strösocker
-
1 dl
vispgrädde
Till servering
-
jordgubbar
- färska
Gör så här
-
Tina frysta jordgubbar och snoppa färska. Mosa jordgubbarna i en skål. Tillsätt flädersaften och rör om. Dela ägget i vita och gula.
-
Vispa äggula och florsocker pösigt. Blanda i jordgubbsmoset.
-
Vispa äggvitan tillsammans med strösocker till ett vitt och fast skum. Vispa grädden. Blanda ner grädden i jordgubbsblandningen och vänd till sist ner äggvitan.
-
Fyll 8 portionsformar av silikon med blandningen och frys i ca 4 tim. Smeten kan också frysas i en form som rymmer ca 1 liter, klädd med plastfolie.
-
Ta ut parfaiten och låt den stå i kylen i ca 30 min innan den ska serveras, eller i rumstemperatur i ca 15 min. Tryck ut portionsparfaiterna på assietter, eller stjälp upp den stora på en skärbräda och skär den i skivor. Servera parfaiten med färska jordgubbar.