Panzanella med burrata - toscansk tomat- och brödsallad
I kyl: 30 minuter
Aktiv tid c:a 25 minuter
Panzanella med burrata är en riktig sommarsallad som också passar perfekt till en bit grillat! Salladen passar både som ensamrätt och som sidosallad. Det är viktigt att tomaterna i den här rätten är solmogna och ljumma och att olivoljan är av riktigt bra kvalité.
Ingredienser
-
3 skivor
bröd
- dagsgammalt (200 g)
-
1 kg
tomater
- mogna, gärna körsbärskvisttomater
-
1 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
-
1
vitlöksklyfta
-
0,5
gurka
-
1 liten
rödlök
-
1 - 2
selleristjälkar
-
1 kruka
basilika
-
2 msk
olivolja
-
1 tsk
flingsalt
-
2 krm
nymald svartpeppar
Gör så här
-
Skär bort de grova kanterna på brödet och skär brödet i 2 cm -stora bitar. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda samman bröd och tomater och krydda med salt och peppar. Skala och pressa i vitlöken. Vänd ihop så brödet suger åt sig av tomatsaften.
-
Skala och fintärna gurkan. Skala och finhacka löken. Ansa och fintärna sellerin. Repa och grovhacka basilikan. Vänd ner grönsaker och basilika i salladen. Häll över olja och vinäger.
-
Låt salladen stå i kylen i ca 30 min.
-
Lägg salladen på tallrikar och toppa med en halv burrataost per person. Ringla över olja och krydda burrataosten med flingsalt och peppar.