Panzanella med burrata - toscansk tomat- och brödsallad

Panzanella med burrata är en riktig sommarsallad som också passar perfekt till en bit grillat! Salladen passar både som ensamrätt och som sidosallad. Det är viktigt att tomaterna i den här rätten är solmogna och ljumma och att olivoljan är av riktigt bra kvalité. 

Petra Lindstrand
Panzanella med burrata - toscansk tomat- och brödsallad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 skivor bröd - dagsgammalt (200 g)
  • 1 kg tomater - mogna, gärna körsbärskvisttomater
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1 - 2 selleristjälkar
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skär bort de grova kanterna på brödet och skär brödet i 2 cm -stora bitar. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda samman bröd och tomater och krydda med salt och peppar. Skala och pressa i vitlöken. Vänd ihop så brödet suger åt sig av tomatsaften. 

  2. Skala och fintärna gurkan. Skala och finhacka löken. Ansa och fintärna sellerin. Repa och grovhacka basilikan. Vänd ner grönsaker och basilika i salladen. Häll över olja och vinäger.

  3. Låt salladen stå i kylen i ca 30 min.

  4. Lägg salladen på tallrikar och toppa med en halv burrataost per person. Ringla över olja och krydda burrataosten med flingsalt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?