Pannbiff i ugn – enkelt recept

Pannbiff i ugn är ett mycket praktiskt sätt att laga mat på eftersom du slipper stekos både från pannbiffar och lök.

Pannbiff i ugn – enkelt recept
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 2 gula lökar
  • 500 g potatis
  • 300 g palsternacka
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 tärningar köttbuljong
  • 1 tsk soja - kinesisk
  • 300 g brysselkål - färsk eller fryst
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 2 dl lingonsylt

Garnering

  • persilja - timjan eller någon annan ört, hackad, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd, ägg och 1 1/2 dl vatten. Låt stå ca 5 min. Blanda ströbrödet med färsen och krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Forma färsen till 8 biffar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Skala och skiva löken. Lägg den i en liten ugnssäker form. Ställ formen på plåten bredvid biffarna.

  3. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Höj ugnsvärmen till 275°.

  4. Blanda grädden med smulad buljongtärning, soja och 1 krm peppar. Häll blandningen över löken och tillaga biffar och sås ytterligare ca 10 min.

  5. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt kokvattnet rinna av men spara det. Stompa potatis och palsternacka med en potatisstomp. Späd med kokvattnet till lagom konsistens. Krydda med  1 tsk salt.

  6. Ansa och halvera brysselkålen om färsk används. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

  7. Strö eventuellt hackad persilja över biffarna. Servera pannbiffen med löksås, potatis- och palsternacksstomp, brysselkål och lingonsylt

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept på husmansfavoriter: