Panko- och noripanerad skrei med sojamajonnäs och marinerade grönsaker

Recept på panko- och noripanerad skrei. Fisken ska stekas strax före servering och ätas riktigt nylagad.

Allt om Mat
Panko- och noripanerad skrei med sojamajonnäs och marinerade grönsaker
Recept på Panko- och noripanerad skrei med sojamajonnäs och marinerade grönsaker. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g torskrygg - gärna skrei
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 ägg
  • 2 dl panko - japanskt ströbröd
  • 2 noriblad
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smör

Sojamajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk soja - japansk
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm chiliflakes

Grönsaker

  • 2 morötter
  • 1 fänkålsstånd
  • 150 g sockerärter
  • 0,5 dl lime - pressad
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Strö salt och chiliflakes på ­fisken. Vispa upp ägget. Blanda panko och smulade noriblad. Vänd fisken först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko med noriblad.

  2. Majonnäs: Lägg äggulorna i en bunke. Tillsätt i oljan i en fin stråle under vispning. Blanda ner soja, sesamolja och chiliflakes.

  3. Grönsaker: Skala morötterna och hyvla dem och fänkålen tunt, gärna på mandolin (spara fänkålsdillen). Skär sockerärterna i strimlor.

  4. Blanda limesaft, olja, salt och chiliflakes. Blanda dressingen med grönsakerna.

  5. Stek fisken runt om i smör i en stekpanna tills innertemperaturen är 52°, ca 10 min.

  6. Servera fisken direkt med majonnäs och grönsaker. Garnera med fänkålsdill och koriander.

Vad tyckte du om receptet?