Palsternacksgratäng med köttfärstopping

Palsternacksgratäng med köttfärstopping gillas av både stora och små. Byt ut palsternackan mot rotselleri eller morötter som variation.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g palsternacka
  • 400 g potatis
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 250 g körsbärstomater
  • 50 g hårdost - lagrad, t ex cheddar
  • sallad - ev
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär palsternacka och potatis i skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rotfrukterna rinna av och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över grädden och strö över 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  2. Skala och finhacka löken. Stek lök och färs i en stekpanna tills de fått fin färg. Häll över 1/2 dl soja och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Låt puttra 2–3 min.

  3. Halvera tomaterna. Riv osten.

  4. Ta formen ur ugnen och häll över färsen. Strö över tomater och ost. Gratinera ytterligare ca 10 min. Servera eventuellt gratängen med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!