Palak paneer

Recept på Palak paneer – en underbart smakrik vegetarisk gryta med indisk färskost.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Palak paneer

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära - (ca 3 cm)
  • 2 tomater
  • 1 tsk koriander - mald
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk garam masala
  • 3 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g bladspenat - färsk
  • 500 g paneerost
  • 3 msk rapsolja

Myntaraita

  • 2 krukor mynta
  • 1 dl naturell yoghurt - + 1 dl
  • 4 msk mango chutney
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm spiskummin - mald
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk rapsolja

Tillbehör

  • sweet'n'sour potatoes - (se recept) eller basmatiris
  • papadam - indiskt bröd bakat på linsmjöl

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna tomaterna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vattnet och låt koka under lock ca 10 min. Krydda med 1 tsk salt och peppar.

  2. Myntaraita: Mixa 1 1/2 kruka mynta och 1 dl yoghurt med mixerstav. Tillsätt mango chutney, socker, spiskummin, salt och peppar. Rör i 1 dl yoghurt. Finhacka 1/2 kruka mynta och blanda med olja. Ringla oljan över yoghurten.

  3. Vänd ner spenaten i tomatsåsen. Tärna osten och stek den knaprig i olja. Krydda med 1/2 tsk salt. Vänd ner osten i såsen och servera med myntaraita och ris eller sweet'n'sour potatoes

Recept på paneer (indisk färskost)

Paneer är en naturell färskost som används mycket i det indiska köket. Den är enkel att laga och passar riktigt bra ihop med kryddig aubergine. Här hittar du receptet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!