Palaak halloumi

Palaak halloumi är en indisk vegogryta. Istället för den indiska färskosten paneer används halloumi, som först blötläggs i vatten så att den inte ska vara för salt.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 g halloumiost
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 tomater
  • 2 msk olivolja - + 1 tsk
  • 1 msk ingefära - finriven
  • 1 msk koriander - mald
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • 200 g bladspenat
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 0,5 dl koriander - hackad

Tillbehör

  • chutney på dadlar
  • chutney med mynta
  • basmatiris
  • turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Skär halloumin i kuber, lägg i en skål med kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar.

  2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja 2–3 min, tills de mjuknat. Tillsätt ingefära, koriander, spiskummin, gurkmeja och chilipulver och fräs ytterligare ca 5 min. Rör i tomater, tomatpuré och socker. Låt puttra under lock ca 5 min.

  3. Hacka spenaten grovt. Rör ner i grytan. Tillsätt grädde och garam masala och låt puttra ytterligare 2–3 min.

  4. Ta upp halloumin ur vattnet. Torka med hushållspapper. Stek halloumin runt om i 1 tsk olja tills den blir gyllenbrun. Lägg ner i grytan. Krydda med salt och peppar. Garnera med koriander.

  5. Servera med basmatiris, yoghurt och chutney; mynta- och korianderchutney chutney på dadlar, tomat och russin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!