Paj med prästost, räkor och rom

Paj med prästost, räkor och rom passar både till lunch och till middag. Sjud äggstanningen för bästa resultat. Pajerna får då en krämigare konsistens.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 krm salt
  • 3 msk vatten - kallt

Äggstanning

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm kummin - hel
  • 200 g prästost - grovriven, lagrad

Tillbehör

  • 250 g räkor - skalade
  • 100 g sikrom

Gör så här

  1. Skär smöret i små tärningar, mixa med mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, eller portionsformar, ca 10 x 15 cm i diameter.

  2. Ställ formarna i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen 8–10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  4. Äggstanning: Värm mjölk och grädde i en kastrull. Knäck i äggen och vispa försiktigt stanningen slät. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Krydda med salt, peppar och kummin.

  5. Strö ut osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min. Låt den svalna.

  6. Garnera pajen med räkor och sikrom och servera den ljummen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!