Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost

Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost är frasig och god. Tricket med en hög fin paj är att låta lite av pajdegen hänga över pajformens kant under gräddningen. När den sedan är färdigbakad är det lätt att skära bort överflödigt skal med en tandad kniv.
Katja Palmdahl
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 krm salt
  • 1 msk vatten - –2 msk

Fyllning

  • 2 palsternackor
  • 1 äpple - t ex Red love eller Aroma
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt - + 1 ,5 krm
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 0,5 krm
  • 0,5 kruka timjan
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl svecia - riven, lagrad
  • 100 g Skärvången blå ädel - eller annan blåmögelost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 12 x 30 cm, eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skala palsternackan och skär i mindre bitar. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skala och hacka löken. Fräs palsternackan i smör 2–3 min. Tillsätt äpple och lök och fräs ytterligare ca 2 min. Hacka timjanen och blanda ner i fräset. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Vispa ihop äggen med mjölk och crème fraiche. Krydda med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar. Tillsätt den rivna osten.

  5. Fördela fräset i pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på bitar av blåmögelost. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min. Låt den svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!