Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Paj med lakrits & persika

Persikan är i säsong under tidig höst, passa på att göra pajen då. Serveras ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Elisabeth Johansson
Paj med lakrits & persika
Paj med lakrits & persika
Paj med lakrits & persika
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pajbotten

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk crème fraiche

Fyllning

  • 3 persikor - eller 6–8 konserverade persikohalvor
  • 4 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk lakritsgranulat - eller 1 1⁄2 msk lakritspulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl crème fraiche

Till garnering och servering

  • florsocker
  • grädde - lättvispad eller vaniljglass

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet och låt degen vila i 1 timme i kylen.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 24–26 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

  3. Fyllning: Kärna ur och skär persikorna i tunna klyftor.

  4. Vispa ihop äggulor, socker, lakritsgranulat, vaniljsocker, vetemjöl och crème fraiche.

  5. Lägg persikoklyftorna i ett cirkelformat mönster i pajskalet och häll på fyllningen.

  6. Höj temperaturen till 225 grader. Lägg aluminiumfolie över pajen och grädda i 30 minuter.

  7. Ta bort aluminiumfoliet och grädda i ytterligare 8–10 minuter, tills pajen fått fin färg.

  8. Pudra pajen med lite florsocker när den svalnat. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök