Paj med grevéost och fänkål

Recept på ostpaj med fänkål. Fänkål passar väldigt bra ihop med skaldjur, därför serverar vi den i en matig paj. Välj en lagrad grevéost så får pajen mer smak.

Paj med grevéost och fänkål
Ostpaj med fänkål passar perfekt till skaldjur Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dl rågsikt - (220 g)
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 2 - 3 msk vatten

Fyllning

  • 1 fänkålsstånd - (300 g)
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 150 g grevé - vällagrad
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • gräslöksstrån - ev med blommor

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. 

  2. Fyllning: Ansa och finstrimla fänkålen. Ansa och strimla purjolöken. Fräs fänkål och purjolök i smör i en stekpanna i ca 5 min. Låt svalna.

  3. Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.

  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Fördela fänkålsfräset i pajskalet. Strö över hälften av osten. Häll över äggstanningen och strö över resterande ost. Grädda ­pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt pajen svalna och servera den ljummen. Garnera med gräs­löksstrån.

Vad tyckte du om receptet?