Paj med färskpotatis och ansjovis

Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelese. Den kan göras dagen före den ska ätas, men kan inte frysas.
Allt om Mat
Paj med färskpotatis och ansjovis
Paj med färskpotatis och ansjovis Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2 krm salt
  • 1 msk smör
  • 500 g färskpotatis
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 ägg
  • 125 g anjovisfiléer
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl ost - riven, lagrad, t ex präst
  • 2 purjolökar

Gör så här

  1. Gör pajdegen enligt grundreceptet.

  2. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den mjuknat. Låt ansjovisen rinna av.

  3. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!