Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Pain d’épice med ädelost och fikon

I Frankrike serverar man denna söta och kryddiga kaka med smör och marmelad till frukost. Här väljer vi att servera den till glöggminglet med färska fikon och en smakrik ädelost.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Pain d’épice med ädelost och fikon
Pain d’épice med ädelost och fikon
Pain d’épice med ädelost och fikon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 0,5 tsk nejlikor - malda
  • 0,5 tsk muskot - mald
  • 2 dl honung
  • 2 dl apelsinmarmelad
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 8 sockerbitar - (kan uteslutas)

Till servering

  • ädelost
  • fikon - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en avlång brödform, ca 1 ½ liter.

  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och kryddorna i en stor bunke.

  3. Värm upp honung, apelsinmarmelad, smör och mjölk i en kastrull på låg värme. När blandningen precis har smält, häll den över de torra ingredienserna. Rör till en slät smet. Låt smeten svalna något och rör sedan ner ägget.

  4. Häll smeten i formen. Krossa sockerbitarna lätt och strö dem över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min.

  5. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp upp den på ett galler och låt den kallna. Servera kakan med t ex ädelost och färska fikon.

Vad tyckte du om receptet?

Se även recept på:

Våra bästa lussebullar 

Saftig mjuk pepparkaka

Pepparkaksdeg