Pain au chocolat

Mycket smör och mycket kavling krävs för att få perfekt frasig pain au chocolat. Och gärna lite övning! Konditorn Mia Öhrn lär ut bästa knepen och lovar att det är värt besväret.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

 • 1,25 dl vatten
 • 1,5 dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 8 dl vetemjöl special - (7,5 dl + 0,5dl senare)
 • 0,5 dl strösocker
 • 1 tsk salt
 • 300 g smör
 • 200 g mörk choklad - mörk 70%

Pensling

 • 1 ägg

Gör så här

 1. Dag 1. Blanda vatten och mjölk i en degbunke. Smula i jästen och rör tills den lösts upp. ­Tillsätt 7 1/2 dl mjöl, socker och salt och arbeta ihop till en fast deg. Knåda degen ca 10 min för hand eller i en hushållsassistent. Lägg degen i en lätt inoljad bunke. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar. Slå ihop degen i bunken och låt den stå i kylen 8–12 timmar.

 2. Skär det kalla smöret i ­skivor och dunka på det med en kavel för att mjuka upp det lite. Smöret ska ha ungefär samma konsistens som degen. Forma det till en ­kvadrat, drygt 5 mm tjock.

  Foto: Ulrika Pousette

 3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, platta till den lite och skär ett kors på mitten.

  Foto: Ulrika Pousette

 4. Dra ut degflikarna och kavla ut degen åt fyra håll tills den mäter ca 30 x 30 cm.

  Foto: Ulrika Pousette

 5. Lägg smörplattan på degen och vik de fyra flikarna över smöret. Se till att smöret är helt täckt.

  Foto: Ulrika Pousette

 6. Kavla ut degen till en 40 x 70 cm stor rektangel. Kavla bara lodrätt och vågrätt, inte på snedden.

  Foto: Ulrika Pousette

 7. Borsta bort mjölet från degens yta och vik ihop i ett treslag. Linda in i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min. Kavla ut degen till 40 x 70 cm på nytt och vik ihop i ett treslag. Låt vila i kylen ca 30 min. Kavla sedan ut och vik ihop ytterligare en gång och låt vila i kylen ca 30 min.

  Foto: Ulrika Pousette

 8. Skär chokladen i stänger, ca 8 cm långa och drygt 1/2 cm breda. Kavla ut degen till en platta, ca 40 x 70 cm. Skär bort kanterna och skär sedan knappt 8 cm breda remsor av degen. Lägg en chokladstång 2 cm in från kanten på degremsan. Vik över degen så att chokladstången täcks. Lägg en chokladstång till ovanpå den övervikta degen men inte ovanpå den undre chokladstången. Rulla ihop. Lägg degbitarna på plåtar med bakplåtspapper.

  Foto: Ulrika Pousette

 9. Låt jäsa övertäckt 1 ½–2 timmar. Sätt ugnen på 225°. Pensla degbitarna med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. 

  Foto: Ulrika Pousette

 

Kökstips från Mia Öhrn

Själva kavlingen är ganska mödosam men blir enklare om du har en stor och rätt tung kavel.

Jag ­använder vanligt, normalsaltat smör till kavling, men många förespråkar osaltat smör.

Pain au chocolat är godast när de är ny­gräddade, men vill du inte äta upp alla på en gång kan du förbereda till och med steg 7  och sedan frysa in bakverken i upp till en vecka. Låt tina i kylen över ­natten och sedan jäsa upp i rumstemperatur.

Bjud på lyxig helgfrukost! Foto: Ulrika Pousette

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!