Paella med kyckling och stekta padrones  

Paella med kyckling och stekta padrones är Spaniens nationalrätt. Paprika brukar ingå i paella men här serveras paellan med nystekta stekta padrones. Förr serverades paella som en stadig lunch för de som arbetade på fälten.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 g kycklingkött - av bröst eller lår
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g fuet - lufttorkad tunt skivad, Zeta
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran
  • 4 rosmarinkvistar
  • 2 lagerblad
  • 2 dl paellaris - eller risottoris
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl sherryvinäger
  • 200 g haricots verts
  • 1 dl paprika - grillad strimlad
  • 1 msk persilja - grovhackad

Tillbehör

  • 200 g padrones
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär kycklingen i skivor och krydda med salt och peppar på båda sidor. Stek först fuet i 2 msk olja i en gryta. Ta upp fueten och stek kyckling ca 2 min på varje sida. Ta kycklingen ur grytan.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja 2–3 min. Tillsätt tomatpuré, saffran, rosmarin och lagerblad.

  3. Blanda ner ris och hönsbuljong. Häll över vatten och vinäger. Sjud under lock ca 15 min, rör om då och då. Förväll bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Blanda ner kyckling, fuet, bönor och paprika i paellan. Garnera med persilja.

  4. Padrones: Stek padrones i oljan på hög värme 2–3 min. Skaka pannan så att de blir jämt stekta. Strö över fling-salt och servera dem till paellan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!