Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Pad thai - recept på en perfekt pad thai med nudlar

Recept på pad thai. Lätt beroendeframkallande rätt med smakrika nudlar och krispiga böngroddar. Grönsakerna kan varieras, liksom proteinet. Här har vi valt räkor men det kan även vara kyckling eller tofu. Blötläggningen av nudlarna görs först, eftersom de ska koka färdigt med såsen i stekpannan. Då tar de upp smakerna allra bäst.
Pad thai - recept på en perfekt pad thai med nudlar
Pad thai - recept på en perfekt pad thai med nudlar
Pad thai - recept på en perfekt pad thai med nudlar
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 180 g risnudlar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök - banan-
  • 3 salladslökar
  • 5 blad gräslök - kinesisk, eller ramslök
  • 2 paprikor - i valfri färg
  • 100 g böngroddar - färska
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 dl jordnötter - rostade, osaltade
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk rapsolja - +2 msk
  • 300 g vannameiräkor - tinade
  • 2 ägg

Pad thai-sås

  • 0,5 dl palmsocker - eller ljust muscovadosocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl tamarindpasta
  • 1,5 msk asiatisk fisksås

Tillbehör

  • 2 lime
  • soja - thailändsk, eller annan ljus soja
  • srirachasås

Gör så här

  1. Blötlägg risnudlarna ca 1 timme i kallt vatten. Tiden kan variera beroende på nudlarnas tjocklek. De ska vara böjliga när de läggs i stekpannan.

  2. Pad thai-sås: Blanda sockret med vatten, tamarind- och fisksås i en kastrull. Sjud ca 2 min till en tunn sås. Låt kallna.

  3. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skala och hacka schalottenlöken. Ansa och skär salladslök och gräslök i bitar. Kärna ur och strimla paprikan. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av i durkslag. Skär chilin i tunna skivor. Önskas mildare chilihetta kan chilin delas först och ta sedan bort alla innerväggar och kärnor. Krossa jordnötterna i en mortel.

  4. Stek vitlök, schalottenlök och chili i 2 msk olja i en stor stekpanna eller wok tills det börjar dofta och bli lätt brynt. Blanda ner paprika, salladslök och gräslök, spara lite av salladslöken till garnering. Stek ca 5 min. Låt nudlarna rinna av i durkslag och klipp dem på hälften så går det lättare att blanda runt dem med övriga ingredienser i stekpannan.

  5. Lägg ner nudlarna i pannan och häll på pad thai-såsen. Stek och rör om ca 1 minut. Tillsätt några msk vatten om det verkat torrt. Täck med lock och sänk temperaturen och bräsera ytterligare ca 5 min. Gör plats i stekpannan och tillsätt äggen. Rör om, så det blir som äggröra och blanda därefter in äggröran med nudlarna tillsammans med böngroddar och hälften av jordnötterna. Lägg på lock och håll varmt.

  6. Stek räkorna i 2 msk olja i en het stekpanna. Toppa pad thaien med räkor och den sparade salladslöken och jordnötterna.

  7. Servera med limeklyftor, soja och srirachasås.

Vad tyckte du om receptet?

Pad thai (betyder ”stekt thailändskt” eller ”thailändsk stir fry”) är thailändsk comfort food när den är som bäst. Rätten görs av nudlar, en smakrik sås, grönsaker, knapriga jordnötter och ägg. Till det kan man lägga olika sorters protein som räkor, kyckling eller tofu. Nudlar är skrymmande så en rejäl stek- eller wokpanna med lock behövs. 

Guide till ingredienserna i pad thai

RISNUDLAR

Finns i olika bredd och tjocklekar. Välj de som är något tunnare, 3–4 mm breda. Väljer man riktigt tunna nudlar kan blötläggningstiden kortas.

KINESISK GRÄSLÖK eller VITLÖKSGRÄSLÖK

Finns färsk i vissa asiatiska butiker. Den ger mild vitlökssmak. Ett annat alternativ är ramslök som ger en liknande smak. Är den svår att hitta kan den uteslutas.

BÖNGRODDAR

Ska absolut vara färska och inte konserverade. Deras uppgift är att ge rätten god krispighet.

JORDNÖTTER

Gärna osaltade. Är det svårt att få tag på kan de ersättas med salta nötter som man sköljer av.

PALMSOCKER

Används mycket i Asien men är inte alltid lätt att få tag på. Ljust muscovadosocker har en mild sötma som passar fint i pad thai.

TAMARINDPASTA

Görs av syrliga frukten tamarind. Finns i välsorterade butiker på asiatiska hyllan. På burken kan det stå tamarind concentrate. Indisk tamarindpasta är ofta mycket salt och ska inte användas i det här receptet, kommer den från Thailand är den frisk och syrlig och passar däremot bra. Man kan också köpa tamarind som ”pulp”, där kärnor och fruktmassa pressats i ett block, och göra egen pasta.

FISKSÅS

Det som ger rätten sälta och massor av umami. Fisksås är koncentrerad och doftar inte särskilt angenämt men är en bra smaksättare i rätten som helhet. Fisksås görs av fermenterad fisk.

Läs också: