Oxfilé med madeirasås och potatiskaka

Recept på oxfilé med madeirasås och cheddarpotatiskaka. Här ger den klassiska kombinationen plommon och madeira en sötsyrlig god smak åt såsen som serveras till det fina köttet. Potatiskakan bidrar med både krämighet och sälta.

Oxfilé med madeirasås och potatiskaka
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g oxfilé i bit
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Potatiskaka

  • 8 potatisar - (ca 800 g)
  • 1 bananschalottenlök
  • 100 g cheddarost - riven
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör - + 1 msk

Sås

  • 3 - 4 plommon
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 0,5 msk strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl madeira - + 0,5 dl
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 - 2 krm salt
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)

Tillbehör

  • haricots verts

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Potatis: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och mosa den grovt med en gaffel. Skala och finhacka löken. Blanda potatisen med lök, ost, persilja och salt.

  2. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna 15–20 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.

  3. Sås: Kärna ur och skär plommonen i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs plommon och lök i 1 msk smör ca 3 min. Strö över sockret och låt det bli ljusbrunt. Häll på vatten, 1 dl madeira, fond och soja. Låt såsen koka utan lock ca 15 min. Krydda med salt. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Tillsätt 1/2 dl madeira och vispa i 1 msk smör.

  4. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Lägg i potatisblandningen och tryck ut den med en stekspade till en platt kaka. Stek på medelvärme ca 5 min. Låt potatiskakan försiktigt glida ner på en tallrik. Hetta upp 1 msk smör i pannan och vänd tillbaka potatiskakan i pannan. Stek ca 3 min.

  5. Skär potatiskakan i snibbar och lägg upp på tallrikar med köttet. Garnera med persilja och servera med sås och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Recept på klassisk potatisgratäng

Trerättersmiddag på en timme - med oxfilé