Oxbuljong smaksatt med sherry och ostpastej

Recept på enklaste möjliga förrätt som går bra att förbereda. Ostpastejerna kan bakas i förväg och förvaras i frysen.
Kris Johnson-Jones
Recept på en lättlagad förrätt med oxbuljong och små ostpastejer.
Recept på en lättlagad förrätt med oxbuljong och små ostpastejer. Foto: Charlie Drevstam

Oxbuljong smaksatt med sherry och ostpastej

  • 5 dl vatten
  • 1 tärning oxbuljong - eller 2 msk konc fond
  • 2 persiljekvistar
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 2 msk sherry - torr eller halvtorr
  • 1 liten morot
  • 0,25 purjolök

Ostpastejer

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl lagrad ost - riven

Gör så här

  1. Ostpastej: Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta samman smör, mjöl och salt. Tryck ut degen i små pastej- eller muffinsformar. Blanda ägg, mjölk och ost. Fyll formarna med blandningen.

  2. Grädda längst ner i ugnen 12–15 min. Låt svalna. Ta försiktigt pastejerna ur formarna.

  3. Koka upp vatten och buljongtärning med kryddor och låt koka 5–10 min. Smaksätt med sherry.

  4. Skala och finstrimla moroten. Ansa och finstrimla purjolöken. Låt grönsakerna koka med i buljongen ca 3 min. Servera buljongen med ostpastejer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!